Daftar Masuk

Siapa Di Talian

Kami ada 56 tetamu online

Pilihan Anda

Adakah Anda Berpuas Hati Dengan Kemuhadan Asas Yang Disediakan Di PTJTM?


Keputusan

Pautan Anda

Add Site to FavoritesAdd Page to FavoritesMake HomepageShare This PageEmail This PagePrint This PageSave Page as PDF
Back to Top

Penjawat Awam Masih Terdedah Risiko Kemalangan Di Tempat Kerja

Perhatian: akan membuka tetingkap baru. PDFCetakE-mail

Rating Pengguna: / 1
Kurang BaikTerbaik 

Pihak majikan dan pekerja khususnya penjawat awam dinasihatkan meningkatkan tahap waspada dan melaksanakan usaha yang berterusan bagi memastikan kesihatan dan keselamatan di tempat kerja terus terjamin.
Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan berkata menerusi audit yang dijalankan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan terhadap Sistem Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan sektor awam dari 2007 hingga 2009, masih ramai penjawat awam terdedah kepada risiko kemalangan di tempat kerja.

"Jika dilihat daripada audit yang dijalankan, 30 hingga 40 peratus sektor awam masih berada di tahap kategori D dan E iaitu tahap keselamatan dan kesihatan yang tidak memuaskan.

"Ini bermakna penjawat awam terdedah dengan risiko kepada kemalangan di tempat kerja dan ini juga memerlukan kawalan dan sistem keselamtan yang sewajarnya oleh pihak majikan dan pekerja," katanya kepada pemberita selepas melawat Jabatan Kimia di sini Khamis.

Maznah berkata jumlah tenaga kerja di negara ini kini secara keseluruhan berjumlah 16 juta orang, dan 1.2 juta atau 7. 5 peratus daripadanya merupakan pekerja sektor awam.

Beliau juga berkata kerajaan telah membuat bayaran sebanyak RM1.6 juta pampasan kepada penjawat awam yang ditimpa kemalangan di tempat kerja pada tahun lepas.- Sumbangan BernamaAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites